Бургас - Най-големият град в Югоизточна България - Chernomore.info
 

Бургас

Бургас – най-големият град в Югоизточна България.

Втори по големина на българското черноморие и един от най-големите градове в страната. Според последното преброяване през декември 2015, неговите жители са 203 017 на брой, което му отрежда място на четвъртият по големина град в България. В Бургас е разположена и най-голямата химическа и нефтена рафинерия в югоизточна Европа. Бургас има международно летище, също и най-голямото българско пристанище.

Бургаски мост

Туристите идват в Бургас заради природните резервати, защитените местности, антични и средновековни селища, плажът естествено и редовните фестивали. В Бургас са разположени катедралата, носеща името на Кирил и Методий и защитената местност Пода – те са в 100 -те национални туристически обекта. Искате да видите още нещо уникално? Насочете се тогава към манастирът „Света Анастасия“ издигнат на остров във водите на Бургаският залив.

Географско положение на град Бургас.

Разположен в източната част на Бургаската низина, намираща се на изток от Горнотракийската низина. Бургас дава името на най-големият и вдаденият залив в континента на родното черноморие. Градът е заобиколен от езерата – Бургаско, Мандренско и Атанасовско. Между Бургаското и Мандренското езеро на височина 290м се издига връх Върли бряг. Това е и най-високата точка на Бургас.

 

Води.

Айтоска, Русокастренска, Изворска и Чарлийска са реките, които преминават през територията на Бургас, като първите две се вливат в Бургаското езеро. Най-висока соленост има Атанасовското, последвано от Бургаското.

 

Флора и фауна.

Защитената местност Пода и езерата са обособени в проекта Бургаски Влажни зони. Тези зони са предназначение за защита поради водолюбивите птици. В езерата край града зимуват защитените видове птици – къдроглав пеликан, чапли, корморани, голяма белочела гъска и други.

Бургас снимки

 

За произхода на град Бургас.

Името на града произлиза от латинската дума Burgus/Бургос – кула. Местни предания говорят, че името идва от римски пътен стълб, които е бил положен в района на днешното пристанище. Мануел Фил – византийски поет споменава Бургас в своите творби като Пиргос. В землището на Бургас са разкрити няколко праисторически и антични селища от каменно-медната до късно-бронзовата епоха. През 2008 година археолози от Бургаският музей откриват близо до Атанасовското езеро праисторическа могила пълна с предмети датиращи от епохата на ранния халколит.

Бургас, както и много други градове по българското черноморие са използвани за стратегически цели по море. Естествено, щом историята на града датира от толкова много години назад, неговото завладяване е било ключово за всяка битка. Имало е различни крепости, царе и управляващи.

 

 

Забележителности в Бургас.

Бургас наистина е град, които може да ви покаже изключително много интересни неща. Ето някой от тях:

 • Морска градина
 • Регионален исторически музей – Бургас
 • Църквата „Св. Богородица“ (адрес: ул. Цар Петър 5, Бургас)
 • Църквата „Св. Иван Рилски“ ( адрес: ул. Александровска 149, Бургас)
 • Църквата „Св. св. Кирил и Методий, изградена през 1895 година с прекрасна архитектура.
 • Арменската църква (адрес: ул. Ген. Майор Лермонтов 13)
 • Художествена галерия „Петко Задгорски“
 • Къща-музей „Петя Дубарова“ – Къщата, в която е живяла българската поетеса Петя Дубарова, е открита като музей на 7 август 1995 година. Музеят е научен и културно-просветен институт за изучаване, съхраняване, документиране и популяризиране на литературното наследство и творческата личност на поетесата.
 • Паметникът на освободителите – Паметникът е построен в памет на руските освободители и на съветските офицери загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878).
 • Археологическият музей – Бургас
 • Етнографският музей – Бургас
 • Природонаучният музей – Бургас

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.