Ахелой - Мястото за лятна почивка на плажа - Chernomore.info
 

Ахелой

Ахелой – град в Югоизточна България, община Поморие, област Бургас.

Разположен на брега на Бургаски залив с релеф, предимно равнинен, като на запад е леко хълмист, по известен с името „Стролата“. В близост до града протича и река Ахелой, извираща от Айтоските възвишения, като се влива в Черно Море. Морски туризъм и строителство са основни занимания на месното население.

Ахелой

Климата в Ахелой е типично негов си, образуван от равнинният си терен, Стара Планина и Черно море. Мека зима и хладно лято с температури от -4 до +30. Кои не би желал такива летни температури?

 

Ахелой и неговите сладководни води.

Районът е богат на подпочвени води, има изградени няколко държавни кладенеца, които да задоволят нуждите на града. Ахелой има и свое яхтено пристанище, подходящо за рибарски лодки, но и за яхти и ветроходи. Слънчевите бани може да направите на плажната ивица с приблизителна дължина от 10 километра и широчина 20 метра. Започва от къмпинг Ахелой и продължава до гр. Поморие. Естествено, на плажа има разположени много различни морски забавления – сърфове, джетове, ски и други.

 

За рибарите в Ахелой.

Запалените рибари са тук целогодишно. Може да хванете риба както във някой сладководен басейн, така и в морето.

Ахелой е известен и със своето име, което се смята да е още от времето на траките. През 1934 получава името Чимово, а през 1960 вече става Ахелой. Смята се, че името идва от тракийското „воден“. Има също сведения, че в Ахелой е имало древен път и крепост.

Малко история за Римският път.

До средата на миналият век е можело да се види запазена част от римският Виа Понтика. Той е бил свързващ за древните градове Месембрия и Анхиало. Бил е изграден от каменна макадамова настилка.

Днес там едва ли, ще намерите този път, но пък може да се порадвате на няколкото действащи хотела, ресторанти и барове.

плаж ахелой

Римската крепост в Ахелой.

Била е разположена на територията на сегашната пречиствателна станция – Ахелой. Днес още може да се видят камъни от тази епоха по съседните ниви. Фарът в Ахелой е изграден през 2008 година.

Забележителности в Ахелой.

Красив парк се намира в центъра на града с иглолистни и широколистни дървета. Читалище „Светлина“ с разположена в него местна библиотека и да не забравяме училището „Христо Ботев“. За любителите на риболова вече казахме, че могат да се възползват както от сладководен улов, така и от морски. Най-близкият плаж е на къмпинг Ахелой.

 

История.

В историята на града има много битки още от времената на римляните. Тук се е състояла величествената победа на цар Симеон I. 62 000 византийци срещу 60 000 българи. Загинали са 35 000 българи и 60 000 византийци.

Битката е била почти изгубена, когато в решителен момент самият цар влиза в боя, така повдига духа на своя народ, че той побеждава и гони византийците чак до стените на Константинопол, където те бягали за да се спасят. Летописци от Византия пишат, че дори 40 години по-късно, още се виждат костите на загиналите в боя византийци.

Една интересна история от Ахелой. Ахелойци се смятат за наследници на група шивачи (гайтанджии) от Габрово, които са живеели и работили в Истанбул през 1840. Тогава, султанът наредил да се шият нови униформи за гвардията и те печелят това право.

След успешно изпълнена поръчка, султанът им дал много пари и те решили да си купят земя край Теркоското езеро до Черно море, на 40 км от квартала Галата в Истанбул.

Чифликът на Тая била дойка на султана, които за благодарност и подарява този чифлик. Майсторите купуват този чифлик, заселват се там и образуват село в което се говори на Български.

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.