Ахтопол - Най-южният град на черноморието - Chernomore.info
 

Ахтопол

Ахтопол или най-южният град по Българското Черноморие.

Намира се в община Царево, Бургас, близо до границата с Турция. Ако си мислите, че градчето е малко, то тогава ще се учудите, като разберете, че неговото население наброява 1419 души.

Градът е разположен на скалист полуостров на брега на Черно море в подножието на планината Странджа. 14 км южно от Царево и на 5 км северно от устието на р.Велека. Градът също попада в територията на парк „Странджа“.

велека ахтопол

Климат в Ахтопол.

Вероятно сте го чували и за много други родни курорти, но климата в Ахтопол е Полусредиземноморски с мека зима и прохладно лято. Само летуващите и зимуващите там обаче могат да потвърдят това. Пък и нека да не забравяме, че за всеки е различно описанието „мека зима“ и „прохладно лято“. Препоръчваме ви през летният сезон да сте подготвени за високи температури.

Основните методи за изхранване на Ахтопол са естествено туризмът – хотелите, баровете и всички други места на които може да си похарчите парите и риболовът. Може да сте сигурни, че малките заведения имат винаги прясна риба. Ако не сте убедени – попитайте.

Какво може да видите в Ахтопол.

Това което може да видите и днес в Ахтопол е църквата „Възнесение Господне“ строена през 1776 година.
Останки от манастира „Свети Яни“ от 12 век също могат да бъдат видени.
Части от тракийска крепостна стена на места достигащи до 8 метра височина и 3.5 широчина. Естествено, с толкова много исторически забележителности няма как да не вмъкнем и факта за исторически музей в града.

Интересна история – през 40-50 години града е бил крайна гара за теснолинейката Ахтопол – Бродилово – Кости, която е демонтирана през 50-те, защото е сметната за неефективна.
ахтопол
Градът може да се окаже вашата топ локация за почивка тази година, защото цените на бунгала и хотели са в размерите на 10лв на вечер. Какво по-евтино от това може да се намери?

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.