Балчик - Дворецът, градините и още много - Chernomore.info
 

Балчик

Балчик – Град в област Добрич, Североизточна България.

За тези, които са го посещавали е ясно, че това е град до к.к Албена, разположен в северното Българско Черноморие. Населението на града през 2011 е 11 321 жители. Няма как и да не сте чували за известният „Балчишки дворец“ изграден през 1924-34 година за лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска. До нея има създадена през 1955 г Ботаническа градина. Тези две забележителности са нещата, които правят Балчик толкова известен.

балчик двореца

Разположен в близост до курортите Албена, Кранево, Златни пясъци, както и градовете Варна, Добрич и Каварна. Основни проблеми за хората, които живеят в града са свлачища.

 

 

 

История на Балчик.

Както сами се досещате, Балчик има доста дълга история за съществуването си и естествено, то започва с траките, които са били първи заселници на територията на града. Има намерени тракийски предмети и останки (чаши, накити, оръжия) с възраст над 2000 години. През 2007 се откриват основите на храм на Кибела изпълнен с много статуи, композиции и украса.

Според Херодот, градът е основан от мидийския цар Астиаг през 585 пр.Хр. до 550 пр.ХР. В късната античност, градът е преместен по-навътре от брега от римляните, които са построили голяма крепост. Тя обаче е превзета от Българите през 681 година и ползвана по време на Първото Българско Царство.

Българската крепост от времето на второто царство е с името Карвуна. Дълго е била главен град в Добруджа, но след като болярина Балик не умира, наследникът му Добротица премества столицата си в Калиакра. Балчик бива освободен от османската власт през 1878 г.

балчик

Икономика.

Градът естествено се познава със своята туристическа лятна дейност. През летният сезон могат да се видят посетители от много краища на света. Малка или голяма спънка обаче е малката плажна ивица която се намира на територията на Балчик. Тя според много хора е основна причина за недоразвитието на града. Риболовът в Балчик е силно практикуван, има и яхтено пристанище. Наличието на пристанище дава повод за различни екскурзии по Северното Черноморие.

Забележителности в Балчик.

Ако мислите, че в Балчик има само дворец и ботаническа градина – грешите!

 • Възрожденска църква „Св.Николай Мирликийски“ – 1848 г и килийно училище.
 • Храмът на Кибела, открит близо до пл. Рибарски.
 • Средновековните крепостни стени на града, запазени в кв. Васил Левски.
 • Възрожденски каменни чешми, големи търговски каменни сгради и няколко възрожденски къщи.
 • Паметник за падналите във войните балчиклии (61 души) през 1912 – 13, 15, 18, 41, 44 г.
 • Паметник на кап. Георги Радков и командваната лека брегова батарея, победила и отблъснала тежката руска ескадра.
 • Паметни плочи на родените и живели в Балчик македонски войводи Андон Калчев и Михаил Даев, летеца изтребител Симеон Михайлов, Опълченците: Георги Попов, Никола Иванов, Никола Минков.
 • Паметник на убитите от румънски окупатори (1913-1940) 73-ма балчиклии и още 900 от околните села.
 • Мемориална чешма за възпоменание на всички загинали моряци през годините на войни и сражения.

Градът също така има голяма филмова история, като в него са били известни личности от холивудският състав, дори има сниман американски филм тук. Вече определено сте променили мнението си за Балчик и неговите културни забележителности.

Музей в град Балчик.

 • Историческият музей на Балчик.
 • Етнографски и възрожденски комплекс, художествена галерия, училище, три църкви.
 • Художествената галерия в Балчик има над 40 годишна история с основател Клара Петкова. Галерията разполага с творби на Владимир Димитров – Майстора.

Събития в града.

 

ботаническата градина балчик

Детският фестивал „Усмивките на морето“ се радва на голям интерес всяка година. Балфест е филмов фестивал, които има тенденция да стане ежегоден. „Булгакон“ и „Златен Кан“ също са традиционни фестивали за града. Градът е пълен с изненади за туристи и балчиклии. Много често може да срещнете фестивали за които не сте чували, но всички от тях си заслужават вниманието.

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.