Българево - Най-дългата брегова ивица в България - Chernomore.info
 

Българево

Българево – селото с най-дългата брегова ивица по българското крайбрежие.

Българево е село в Североизточна България, област Добрич, община Каварна. То е най-близкото населено място до нос Калиакра и дори когато пътувате за носа, ще видите табелата за селото. Местността Дълбока е известна с мидената си ферма. Близо е също до местността Болата, която представлява шесткилометрово здрело с растителност, пещери и блато.

Българево

 

История на село Българево.

Според легендите, селото е основано от 7 семейства, които и до ден днешен са запазени. Сменяло е мястото си, като е било и на самият път към Калиакра, но след възникнала епидемия се е преместило на мястото на което е днес. Селото се разраства с вълните на емиграция (19 век) от вътрешността на България към слабо заселената Добруджа. Идват родове от Котленско, Еленско и Ямболско.

Селото е известно и със своя героичен подвид по време на румънската окупация. То е последното село, което не е било под румънска влас. 40 дни, барикадирани с каруците, хората от селото крещели, че искат българска управа, а не румънска. Войските се прегрупират и се извикват мирни преговори. Изпратени са няколко парламентьори от Българево, които успяват да спечелят 48 часа, да съберат всичко важно за тях и да заминат за вътрешността на България. Това оставя изумени румънците, защото българите са готови да оставят къщи, ниви и животни, само за да запазят националността си.

 

Според проф. д-р Божидар Димитров, населението на Българево и до днес се състои от прабългари. В селото може да видите две църкви – Българска и гръцка.

Допълнително за Българево.

Както сами се досещате, туризмът, земеделието и риболовът са основен източник на доходи в селото. Селото е известно и с факта, че има най-сладките дини и пъпеши и от 2011 година чества празника на пъпеша изпълнен с много музика, танци и веселие. В района на селото има над 100 броя вятърни мелници за електроенергия с главни инвестиции от чужбина.

 

Село Българево наистина е малко и ако искате да видите нещо интересно в него може и да не останете очаровани, но в центъра му има изградена богата информационна табела, която да ви запознае със селото и околностите. Ако искате да видите нещо, то тогава посетете нос Калиакра, които е само на няколко километра от него.

Българево

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.