Бяла - Варненска област - Информация и снимки - Chernomore.info
 

Бяла

Бяла – град в Североизточна България.

Варненска област, близо до брега на Черно Море. Намира се на границата между Варненска и Бургаска област, почти на равно разстояние от Варна и Бургас. Най-близкият до него град е Обзор, които се намира само на 5 км. Релефът на Бяла е характеризира като хълмист, като в западната и северната част попадат източните склонове на Камчийската планина. Бреговата ивица на общината е от скалист тип, малки заливи, плажни ивици с пясъчни дюни. Общата дължина на морският бряг е 14.3 км. Ако искате да се печете на слънце лятото, това е мястото за вас. Голяма част от плажовете имат източна, североизточна или югоизточна експозиция.

бяла

История на град Бяла.

Първото селище в района е възникнало вероятно около 6 век пр. Хр. За това има свидетелства от направените подводни експедиции и намерената римска станция и римска крепост. По бреговете на град Бяла има свидетелства за масивна късноантична крепост, част от военно-отбранителна система. Повече информация за историята на Бяла се намира в последните три века, когато е минавала под различна влас. В един момент от съществуването на града, той е бил разделен на две махали, които отговаряли на името на своята църква – гръцката и българската. След Втората световна война започва благоустрояването на селото. Къщите преди това са били едноетажни, измазани с кал, неугледни, общината се е помещавала в германски бараки от войната. След 1948 обаче града построя училище, читалище, мостове, пътна мрежа и дори електричество. Отделят се средства за изграждането на нови сгради за различни институции, за да може селото да е колкото се може по-модерно.

Икономиката на града е задвижвана главно от туризма и земеделието. В последните години се забелязва удължаване на летният сезон – от Май до Септември. Туристите, които решат да пренощуват тук имат богат избор от малки семейни хотели и мотели.

 

Забележителности в и около град Бяла:

Исторически музей
Беленски мост

Копривецки манастир Св. Петка
Никополис ад Иструм (античен град)
Белите скали – последователно напластявани пластове, силно дислоцирани и с нарушени интервали.

 

бяла

Редовни събития в града:

  • Традиционното празнуване на Йордановден през Януари.
  • 14 Февруари – Трифон Зарезан. Традиционно се празнува, заради лозарските обичай на града.
  • 19 Февруари в Бяла се отдава почит на Апостола на свободата Валил Левски.
  • Националният празник на България се почита всяка година.
  • 21 Май – Съборът на Бяла.
  • В края на месец май се провежда национален симпозиум на дървопластика.
  • В края на Юни ежегодно се провежда Национален събор на читалищата.
  • Седмица на морето в гр. Бяла – традиция започнала от 80-те години и в рамките на 7 дни за жителите и гостите на град Бяла се организират различни забавления за малки и големи.

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.