Царево - полуостровният град - Chernomore.info
 

Царево

Царево – В близост до Ахтопол, област Бургас.

Разположен на полуостров с много силно разчленена брегова ивица. На юг от града се намира връх Папия с 502 метра надморска височина, а гледката от там към Царево и Странджа е прекрасна. Планината и морето определено са ключови за развитието на района. Морската част на Странджа е сравнително ниска – 100 до 600 метра. Дъбовите гори са размесени с бук, габър, върба, орех и топола. В тази част на планината добре се развиват и някой средиземноморски видове – лаврово дърво, зеленика, лавровишна и други.

царево

Дивечовото богатство на Странджа е значително, а в древността вероятно е и било много по-голямо. В него има представители на всички животински видове от България.

История на Царево.

Известно е, че през вековете на съществуване селото е имало следните имена – Василико (12 век), Василикос (1352), Василико – до 1934 г. Има две съществуващи версии за произхода на Василико. Едната гласи, че идва от унищоженото от турците българско село Босилково. Другата версия е, че името произлиза от гръцки – Базилевс, което в превод на български значи цар. В началото на 1880 година, градът пострадва от тежък, стихиен пожар. Затова сега е разделен на стара и нова част, която е застроена през 1890 г. Царево има 5966 жители по данни от 2015 година.

В Царево са се развивали риболов, дърводобив и дървообработване. Има корабостроене в Царево от 1941 година до около 1964 г. когато отрасълът замира. През годините си няколко пъти е сменял собственик и дейност. През 1960 г. градът е обявен за климатичен, морски курорт. Има построени множество почивни лагери и станции на различни организации от страната. В днешно време курортът има около 5000 легла.

 

 

Забележителности в Царево.

Църквата „Успение Богородично“ самотно стои на южният полуостров на града. Построена е през 1831 г., но сегашният и образ е от 1895 г. На същото място е съществувала и по-стара църква с име „Света Троица“.

царево

 

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.