Черноморец - градът на "Свети Никола" - Chernomore.info
 

Черноморец

Черноморец – град в Югоизточна България, община Созопол, област Бургас.

Намира се на 24 км. от Бургас на южния бряг на големия Бургаски залив с превъзходно разположение в своеобразна падина, наричан още от древни времена „Агиос Николас“ с формата на морска подкова. На изток се намират остров Свети Иван и Созопол и наблизо се намира и залива Вромос.

Близко разположените страндженски гори с характерните дъб и габър опасват района на Черноморец. В района растат множество храсти – дрян, глог, трънка, шипка и много видове декоративни растения. До края на миналият век в непристъпните гори са се развъждали вълци, чакали и лисици. Значително намалелите сърни, сръндъци, диви свине и зайци могат да бъдат видени сега. Районът е изключително богат на животински видове.

черноморец

История на Черноморец.

Проучванията показват, че най-ранните заселвания в района са от късният неолит – 5400 – 5200 г.пр.Хр. Свидетелство за това са намерените в района праисторически селища в местностите „Аклади Чеири“ и „Гармица“. След проучвания в „Аклади“ са разкрити общо 70 ритуални ями и шахти, в които са открити керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда и дори статуетки на „Богинята майка“. В района на Черноморец са открити парчета от полиметални руди, каменни оръдия на труда и глинени предмети за първична обработка. Всичко това доказва, че в района е съществувал един от най-ранните и богати металургични центрове в Югоизточна Европа. Има подобни данни за развитие на древна металургия и по възвишенията на Меден рид, където са изследвани около 40 медно-рудни жили. Открити са пещи за топене на руда и шлака в Аполония, които свидетелстват за интензивна експлоатация на рудниците в тракийският период. Има останки от тракийски крепости, разкрити на полуостров Атия, Бакърлъка и в Лободово кале.

Смята се, че има антично залято селище, открито в резултат на подводни археологични проучвания, върху което днес се разполага съвременният град Черноморец. Животът в селищата е без прекъсване до 1 век пр. Хр., след което районът е завладян от легионите на Марк Лукул. Бурното развитие в района започва през 3 век сл. Хр., като в околностите на днешният град са изградени укрепени селища свързани с крайбрежното корабоплаване и търговията.

черноморец

Забележителности в Черноморец.

Музей „Свети Никола“ – Музеят е изключително нов, създаден около 2013 година и в него се съхранява богатата древна история и култура на Черноморец. Музеят е разположен в самостоятелна двуетажна сграда в близост до центъра на града. Има две експозиционални зали с две направления – археология и етнография.

 

Храм „Свети Никола“ – за разлика от музеят със същото име в Черноморец, храмът е създаден през 1858 г. Легендата за изграждането на храма гласи, че шепа гръцки моряци, претърпяват корабокрушение в Созополският залив, но успяват да се спасят заради изплувалата икона на „Свети Никола“ която носели със себе си. Оставили иконата на жителите да я пазят, а по-късно изградили храм посветен на светеца. Според спомени на местните жители, иконата била открита от жител на града, заровена при аязмото с лековита вода в двора на храма.

Камбанария „Старата звънарница“. – Построена през 1860 г., две години по-късно след построяването на сегашната църква.

Параклис „Свети Пантелеймон лечител“ – Разположен е в двора на църквата и изграден през 2009 година.

 

Параклис „Света Богородица“ в Черноморец.

Построен през 2013 на брега на морето до пристанището на централният плаж.

Антично тържище при залив „Вромос“.

При археологически проучвания западно от нос Акра е намерено антично тържище – емпорион. В него са живеели и траки и елини. Тържището е поддържало интензивни търговски отношения с останалите градове и селища. Свидетелство за това са откритите керамика и амфори на дъното на залива, произхождащи от Хиос, Родос, Книд, Милет и Тасос. Смята се, че тържището е просъществувало до началото на 4 век.

 

Крепост „Акра“ – на 2 км. от града. Изградена в края на 5 и началото на 6 век и е служела за контролиране на крайбрежното корабоплаване и залива източно от „Атия“. Крепостта е била разрушена в следствие на земетресение смятат археолозите.

Ранновизантийска крепост при полуостров „Хрисосотира“. Изградена през 5 век върху основите на античното селище Аполония Понтийска. Крепостта функционира до първата половина на 7 век, когато е разрушена и изоставена от нашествията на авари и славяни. Крепостта е най-голямата и запазена крайбрежна крепост в Черноморец и целият Бургаски залив.

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.