Емона - Най-празното място на черноморието - Chernomore.info
 

Емона

Село Емона – югоизточна България, община Несебър, област Бургас.

Село Емона е разположено на северозападната част над нос Емине и носи старото име на Стара Планина – Аемон. Една от легендите за селото е, че според Омировата „Илиада“, тракийският цар Рез, които е участвал в Троянската война е роден в Емона. Почти всички села и курорти по българското черноморие са менили имената си по време на различните епохи. В по-късен период, корабоплаването и търговията дава тласък за развитие на района, наричан тогава Навлох, което се разпростирало в четири пристанищни селища – Бяла, Обзор, Иракли и Емона.

емона

Емона за първи път се споменава като град от 7 век. През 8 и 9 век пристанището на Емона е популярно сред мореплавателите, а носът се среща на много карти от 17 век. На югоизток, около километър и половина от селото се намира църквата „Свети Никола“, която е обявена за паметник на културата. Тя също така е част от средновековният манастир „Св. Никола“ създаден около 10 в.

В Емона мога и сега да се видят останки от предишните сгради, които се откриват в близост до отвесните скали с които планината слиза в морето.

Крепостта Аристеум се е издигала в местността „Старата крепост“ и се е намирала на мястото на днешният фар. В днешно време обаче, те са почти заличени. През 1278 г. бива завладяна от византийците, 1366 г. от савойците. Следващата година обаче жителите на Емона се вдигнали на бунт и прогонили чуждоземците. Окончателното унищожение идва през март 1453 г. Останки от крепостта Емона са регистрирани при изкопни работи през 1888 г. на нос Емине. Разкрити са части от крепостните стени.

емона

 

На нос Емине е била разположена крепост – „Палеокастро“ или античното „Аристеум“, намирала се на мястото на днешният фар. Фарът е открит на 15 декември 1880 г, кулата е висока 9.4 метра. В началото на 20 век, голяма част от населението – наследници на понтийски гърци се изселват в Гърция. Техните къщи биват настанени изселени българи от Турция. Селото е имало училище, читалище, развито животновъдство и земеделие, но през години на социализма е попаднало в гранична зона и достъпът до него е бил ограничен.

Какво може да видите в село Емона?

  • Местността Иракли
  • Църквите „Св. Димитър“ и „Св. Никола“.
  • Нос Емине – най-източната част на Стара Планина и разделя условно родното черноморие на северно и южно.
  • Плажът привлича стотици любители на къмпинга всяко лято.

Това което още прави селото уникално, е липсата на асфалтиран път. Може да ви се струва странно, но това някак си възпира големите тълпи от хора да идват тук и да плажуват.

 

 

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.