Камен бряг - мястото с камъните - Chernomore.info
 

Камен бряг

Камен бряг – село в Североизточна България, област Добрич, община Каварна.

Предполага се, че едно от старите имена на селото е било „Каменник“, но това е непотвърдено. По време на османската власт е било наричано в буквален превод „селото на каменният господар“. Каквото и да е било през годините обаче, селото най-вероятно се е наричало така, заради самотната скала пред „Малката Яйла“ на морският бряг пред селото. Яйлата е местността, която също е в този район и представлява огромно каменно образование.

камен бряг

В Камен бряг живеят само българи, част от които потомци на преселници от Котленско и Еленско. Има също и потомци на румънци, които са били преселници тук в резултат на Крайовската спогодба.

Забележителности в Камен бряг.

На 2 км южно може да видите археологическата местност „Яйлата“, която представлява множество гробници, каменни жилища и ранновизантийска крепостна стена. Северозападно от селото има некропол от скитски гробници. Олтар на слънцето е открит на входа на „Яйлата„. По високите брегове северно и южно от селото има още мегалитни паметници.

 

 

„Огънчето“ е газово находище от края на 50-те години, което гори и днес.

 

Редовни събития в Камен бряг.

  • Посрещане на Джулай. Хора се събират от цяла България да посрещнат първото утро на Юли.
  • 3 юни – всяка година селото провежда общоселски събор с фолклорна програма от местният фолклорен състав и гости от общината.
  • Юли и август са месеците в които се провежда традиционната фотоакадемия с преподавател Юри Чарийски.
  • Има годишно състезание по скално катерене през месец Септември.
  • Началото на месец септември всяка година в Камен Бряг се огранизира традиционен пленер „Море и вятър“. В него взимат участие художници и скулптори от цялата страна и дори чужбина. Пленерът завършва с изложба в художествената галерия в гр. Каварна.

Малко селце, което може да е вашето каменно кътче. Ако не се страхувате от скали и вода или пък търсите точно това, може да погледнете към Камен бряг.

огънчето камен бряг

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.