Каварна - градът разрушаван и издиган два пъти - Chernomore.info
 

Каварна

Каварна – южно от нос Калиакра.

Населението на града през 2011 е 11 368 души, а Добрич се намира на 49 км. Равен релеф, предимно хълмист. Живописното каварненско крайбрежие е дълго 42 км с развити малки плажни ивици. До морето се издига труднодостъпният с почти отвесни скатове нос Чиракман. В миналото Чиракман се е врязвал на километри навътре в морето, но при силно земетресение той се срутва и постепенно ерозионното действие на водата оформя сегашния му непристъпен вид. На неговото равно плато са запазени развалините на крепостни стени, ровове, църкви, некрополи, където и до днес се провеждат археологически разкопки и изследвания.

 

Каварненският край предлага великолепни възможности за еко туризъм – наблюдения, фотографии на растения и животни дори риби в крайбрежните води. Богатото разнообразие на птичи видове привлича туристи всяка година, което прави Каварна едно предпочитано място за орнитоложки туризъм.

История на град Каварна.

Проучванията в региона, разкопките, гмурканията и търсенията на съкровища продължават от много години и винаги се намира нещо ново и интересно. Дори чуждестранни инвеститори и археолози са посещавали Каварна. Градът е основан пред 5 век преди новата ера от гръцки колонисти, като през 3 и 2 век се заселват скити. През тези години градът има важна роля в търговията между местните селища и търговците от о-в Родос, Хераклея, Синоп, Египет и други. Местността е била много скалиста за пристанище, но търговците били изкушавани от висококачественото зърно. Земетресение през втората половина на първи век преди новата ера поглъща античният град в морето. Цялата част на нос Чиракман се откъсва и заедно с нея потъват и най-богатите жители на града.

Има период на възраждане и престрояване по време на римляните. Градът просъществувал до 7 век, когато бива разрушен от славяните и прабългарите, които създават селището Карвуна. С днешното си име селището се споменава за първи път в началото на 15 век. По време на турските нашествия градът бива разрушен, но няколко века по-късно отново бива издигнат. До тук за времето на съществуване на града той два пъти е бил разрушаван и два пъти издиган отново.

 

плаж каварна

Икономика на Каварна.

Днес икономиката на града се развива на базата на селското стопанство, морски туризъм въпреки, че плажната ивица не е достатъчна. В близост до града се строят няколко първокласни голф игрища, които да помогнат за този недостатък. В Каварна, често се осъществява дейността тралене – начин за ловене на рапани. Това, въпреки че е доходоносно вече е забранено със закон, защото вреди върху ефекта на морското дънот. В Каварна е и най-големият завод за багери в България – Камаш. Той дава работа на 85 работника, като има тенденция, те да станат 120.

Калацерка – е сред големите фирми в Каварна и се занимава с производството на мебели. Фирмата вече съществува от 10 години и се е доказала както на родният пазар, така и на външния. Каварна разполага с градски, етнографски музей, читалище и богат набор от заведения, където може да опитате традиционни български ястия.

Забележителности в Каварна.

  • Реставрираната старинна турска баня – малък морски музей. Банята е строена в началото на 15 век и представлява масивна куполна баня от камък. Могат да се видят множество каменни котви, амфори, керамични съдове и други предмети открити при разкопки.
  • Църквата „Свети Георги“ – строена през 1836 година и църквата „Успение Богородично“ строена през 1860 г.
  • Чешма от османската епоха до старата турска баня в Каварна. 12 изворни чешми разположени в протежение на 2 км.
  • Водоскоци – разположени между пощата и читалището. Представляват няколко на брой водоизточника пресъздаващи античната атмосфера на града.
  • Нос Калиакра.
  • Яйла – национален археологически резерват. Приморска тераса, отделена от Добруджанското плато с 50-60 метрови скални масиви.
  • Ваканционно селище „Русалка“ – 20 км източно от град Каварна. Един от малкото запазени в наши дни диви степи.
каварна

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.