Китен - Малкото градче с голяма красота - Chernomore.info
 

Китен

Китен – община Приморско, област Бургас.

Население едва 1144 жители, това е най-малкият град в България след Мелник, Маджарово и Плиска. Намира се на 55 км югоизточно от областен център Бургас, 5 км южно от Приморско и 12 км северозападно от центъра на община

Царево. Северно е устието на Китенската река, а част от него на малкият полуостров Урдовиза. Двата живописни залива Караагач и Атлиман са едни от най-интересните места в Китен. Всеки плаж по българското черноморие е уникално красив за себе си и няма два еднакви.

Тук гористите разклонения на Странджа и морето създават уникална гледка. Двата плажа на градa са с обща площ от 145 000 квадратни метра. Северният плаж – Китен Атлиман – се намира в дъното на залива и е с площ от около 81 000 квадратни метра с красиви пясъчни дюни. От двете страни плажът е заграден с висок скалист бряг. Южният плаж от друга страна се разделя на две – плаж „Китен юг“ и „Къмпинг Китен“. Дължината на бреговата ивица тук е 1380 метра, като на юг достига до устието на р. Караагач. Китен има мек, слънчев и топъл преходносредиземноморски климат.

Още информация за град Китен.

Добрите климатични условия, съчетани с особеностите на релефа – затворените заливи, предполагат спокойно море през по-голямата част от летния сезон. Неблагоприятни са силните дъждовни и гръмотевични бури в края на летния сезон обикновено в края на август и септември. Китен е разположен на малък полуостров между двата малки черноморски залива – Караагач и Атлиман. В тях се вливат реките Караагач или известна с името Китенска река и Дяволската. В двете реки може да се срещнат блатен кефал, черна мряна и бяла риба. От царството на животните в Китен може да видите благороден елен, сърна, дива свиня, бекас, заек и други дивечови животни. Естествено, може да срещнете и таралежи, змии, жаби, костенурки, бръмбари и гларуси.

град китен

В близост до Китен се намира и парк „Ропотамо“, които обхваща устието на река Ропотамо и има площ от 847 хектара. В неговите граници има 4 резервата – „Змийски остров“, „Морски пелин“, „Аркутино„, „Водните лилии“. Има малки блата, в откъснати стари корита на реката е формиран характерен растителен и животински свят, има причудливи скални образувания (Лъвската глава), просторни плажове, красиви пясъчни дюни, живописни пейзажи.

История на Китен.

Непосредствено до днешното село могат да се видят останките от крепостта Урдовиза, разположена на 35 км от Созопол. Името „Урдовиза“ идва от бронзовата епоха в древна Тракия. То е старо тракийско селище, което има изобилие от находки от типа – каменни котви, керамика, амбалажна керамика и това е винаги от различни епохи. Сега тук е запазена крепостната стена, която е преграждала полуострова от към сушата. В края на 19-ти век стената на „Урдовиза“ все още е била много добре запазена. Една от теориите е, че това е последното блокирано пристанище, което е изнасяло провизии за Троя.

Китен започва своята слава като курортно селище през 60-те на 20 век. През следващите няколко десетилетия големи фирми и предприятия изграждат почивни бази в областта. През 90-те години започва и големият бум за строежи на хотели, ресторанти и места за забавления на туристи. За периода от 10 години селището е увеличило своето население 4 пъти. От 2005 година Китен има статут на град.

Забележителности в град Китен.

Красивото градче е перфектно за отдих на български и чуждестранни туристи. Градчето има два плажа, малко пристанище на които може да наемете лодка за разходка до съседни селища – Лозенец. Приморско, Ахтопол.

Крепостните останки от Урдовиза също са интересна гледка, но понеже са част от военно морската база достъпът до тях е ограничен.

 

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.