Кранево - Дом на народните танци - Chernomore.info
 

Кранево

Кранево – Североизточна България, област Добрич.

Предишното име е било Екрене. На юг от Кранево се намира най-високата част на Франгенското плато, където могат да се видят и останки от римската крепост. В непосредствена близост се намират и къмпингите – Интернационал и Екзотика. Градът е спокоен и често е предлаган за семейни почивки, защото има красив плаж, Албена е на 5км и има забавления за децата.

кранево

Интересен факт за Кранево е, че местното училище е закрито през 2000 година, поради липса на ученици. Сега, сградата се използва за кметство, медицински център и детска градина. В Кранево има училище за деца в неравностойно положение.

Забележителности в Кранево.

На 3 км юг от селото и 3 км север от курорта „Златни Пясъци“ е нос Екрене, на които е разположен известен морски фар. Този фар се вижда от пътя Варна – Балчик. На това място по време на румънската окупация е минавала границата с Румъния.

През 2010 г в Кранево е изграден плувен басейн „Аква лайф“ с олимпийски размери и оборудван за провеждане на състезания по плуване, водна топка и синхронно плуване. От 13 до 17 септември 2011 г. е проведен и Първи международен турнир по водна топка жени „Кранево къп“ . Морският нос Кранево на остров Тауър в Антарктида е наименуван в чест на село Кранево.

 

 

 

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.