Крапец - тишина и дълъг плаж - Chernomore.info
 

Крапец

Крапец – село в Североизточна България, община Шабла, област Добрич.

85 км от Добрич, 50 км от Балчик и 15 км от Шабла. Село Крапец е на самият морски бряг и заради опасните си скали на рифа още от древността тук има потънали кораби. На носа е поставен малък маяк – Крапецки знак.

История на село Крапец.

Едва ли има нужда да казваме, че и това село край морето датира от векове. В непосредствена близост до него има уникално неолитно селище при Дуранкулашкото езеро, за което се смята, че е било обитавано от първото уседнало земеделско население на нашият континент. Тук са открити първите каменни градежи в Европа, които датират към 5200 г. пр. хр. Районът е обитаван от Траките през античността, а при езерото могат да се видят останки от прабългарско, средновековно поселение. Първите известни сведения за селото са от 1573 г, където то фигурира под името Гърбидже. Селото носи днешното си име от 1942 г.

Селото разполага с кметство и поща. Църквата, която се намира там е действаща, както и действащо читалище „Слънце“ създадено през 1871 година. Според устава на читалището, то има за цел да научи всеки член на селото да чете, пише и изчислява. В момента библиотеката към читалището разполага с 6500 тома литература.

крапец

 

Забележителности в село Крапец.

Плаж с дюни с дължина 7.5 км. се намира в селото. Той започва от нос Крапец при къмпинг „Карвуна„, продължава пред лагуната и завършва далеч на север при нос Карталбурун след „Къмпинг Космос“. Селото е дом на известният български художник Коста Костов. В землището на селото и околията има съхранени много тракийски могили.

 

Дуранкулашкото езеро е основна забележителност. Той се намира в непосредствена близост до селото и защитен от Рамсарската конвенция. На 24 май има голям народен събор. През май се провежда пленер по живопис „Арт пътеки“ организиран от община Шабла и Коста Костов.

Освен курорт, село Крапец развива ловен, риболовен и екотуризъм. До началото на 90-те, къмпинг Карвуна настанява няколко-стотин туриста. Интересът към мястото привлича интерес за строеж на хотелски бази и в момента има капацитет на 900 легла. Днес в село Крапец функционират няколко хотела, вили, бунгала и семейни къщи.

крапец

 

 

 

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.