Приморско - Градът на крепостите - Chernomore.info
 

Приморско

Приморско – Област Бургас, близо до Созопол и Ахтопол.

Приморско е разположен на полуостров, вдаден в Черно море между лагуната-залив Стамополу и Дяволският залив. Това са едни от най-големите и дълги плажове по българското Черноморие. Релефът на Приморско е разнообразен с живописният Маслен нос, нос Коракя, устието на река Ропотамо, дяволската река, заедно със скалните образувания Лъвската глава и два просторни плажа. Всичко това е почти напълно обградено от живописни дюни. Плажните ивици тук са с площ 1045 хил. кв. метра и се считат за най-дългите плажове по родното черноморие.

приморско

 

Плажовете и дюните са териториално локализирани в няколко съсредоточия:

 • „Аркутино“
 • „Устието на Ропотамо“
 • „Перла“
 • „Стамополу“
 • „Приморско – север“
 • „Приморско – юг“
 • Дяволския залив
 • „ММЦ“
 • „Алепу“
 • „Дяволското устие – централен“

Защитени територии в Поморие.

 • Блатото – има статут на природна забележителност от 1986 г. Пясъчни дюни „Алепу“ също влизат към него. Най-високите дюни на Балканският полуостров.
 • Резерват „Ропотамо“ – включва в себе си съществуващите резервати „Аркутино“, „Змийския остров„, „Морски пелин„. Голяма част от резервата попада в землището на Приморско.

История на Поморие.

Ако сте били късметлии достатъчно, може би сте намирали парчета от древни керамични съдове по плажа. Тук са открити 4 светилища, 12 долмени и 10 могилни некропола. Не е изключено да има или потънали кораби в морето или нещо по-дълбоко от дъното му. Най-ранните исторически сведения за Приморско са от 3 век пред Христа. При разкопки през 1922 г. при устието на р. Ропотамо са открити останки от праисторическо езерно селище. Открити са останки от крепост от времето на траките на десният бряг на реката. На територията на Приморско по-късно е съществувало и римско село.

През 2003 е открито светилището на Ранули, наречено Бегликташ. Намира се при устието на р. Ропотамо. Според историци, това е една от най-големите крепости-градове в България през Средновековието. Зидовете на Ранули, извисяващи се на хълма, днес обграждат около 30 дка площ. През същата година на около 2 – 3 километра от крепостните му стени учените разкриват почти недокоснато от времето светилище-обсерватория, изградено от огромни частично обработени каменни късове. Съоръжението е съградено през XIV век пр. Хр., като се смята, че е използвано до V век сл. Хр. То се определя от археолозите като най-ранното открито досега тракийско магелитно светилище в Югоизточна Тракия и Черноморското крайбрежие.

 

 

 

 

Култура и забележителности в Приморско.

Резерват Ропотамо.

Това е един девствен свят на лонгозни гори, пясъчни дюни и блатни цветя. В неговият състав влизат по-малките резервати – Аркутино, Змийски остров, Морски пелин, Водни лилии.

приморско

Река Ропотамо е дълга 50км и е образувана от реките Росенска и Церовска извиращи от Странджа. Горното и течение е сладководно, а с приближаването към морето става соленоводно. В плитките участъци край брега растат водни лилии, перуники и тръстика. В резерват Ропотамо се намират много редки животински и растителни видове, няко включени в червената книга. Тези и други природни богатства са съхранени в приказното ропотамско крайбрежие.

„Лъвска глава“ е също интересно оформени скални късове, които в профил оформят лъвска глава. Една от легендите за скалният масив гласи, че на върха на скалата има дълбок кладенец, в които е затрупано златно съкровище. То е било скрито от хайдутина Вълчан войвода, които примамил натоварен със злато турски кора в устието на реката и го подпалил. Археолози имат теорията, че тук се е намирала тракийската крепост Ранули, а скалният лъв е бил неин пазител.

Резерват Аркутино – съхранява популации на водни лилии.
Плаж Аркутино – една от най-чистите и девствени плажни ивици в България.
Веселите скали – осеяно с големи, заоблени камъни. Това е място от където се вижда голяма част от река Ропотамо и Лъвската глава над реката.

Беглик таш.

Представлява тракийско светилище-обсерватория, разположени сред склоновете на Маслен нос, които е кръг от огромни камъни, през които в момента на слънцестоене и равноденствие преминават слънчеви лъчи, образувайки своеволен календар. Открито през 2003, Беглик Таш се смята да е най-старото намерено досега тракийско мегалитно светилище по нашето Черноморие. Заема площ от 12 декара и някой от скалните късове достигат височина 9 метра и са частично обработени от човешка ръка. Мястото е било обожествявано от древните траки.

Тракийската крепост „Малкото кале“ близо до Приморско.

Намира се на около 3км северозападно от влажната зона „Алепу“ върху най-високият едноименен връх. От тук се открива широка панорама, обхващаща целия район на влажната зона. Крепостта заема площ от 4 дка и крепостната стена следва формата на терена с няколко големи скални образувания, които са били използвани за крепостни кули. От югозападната стена в един скален процеп е бил входът към крепостта. Проучванията сочат, че най-ранните напластявания датират от 11-10 в. пр. Хр. Самата крепостна стена е била изградена през първите векове на древногръцката колонизация.

Тежестите за рибарски мрежи са свидетелство, че траките са използвали влажните зони за да ловят риба.

 

Крепостта Бурхама.

Това което можем да кажем за нея е, че на връх Бурхама от лявата страна на река Ропотамо има крепост, но тя не е посещавана от специалист през последните няколко десетилетия. Дали и там не се крие някое златно съкровище?

 

Още интересни места, които може дап посетите в Приморско са:

 • Крепостта Вълчаново.
 • Крепостта при Маслен нос.
 • Долмени.
 • Жертвени камъни.
 • Античните и средновековни пристанища – Херсонесос, Тера, Ориоспотамо, Падама и Свети Димитър.
 • Пристанището на крепостта Маслен нос.
 • Енеолитното селище Стамопуло.
 • Църквата „Света Параскева“.

 

 

Както много други крайморски градове и Приморско е имал много имена през различните години. В различни документи от различни епохи се срещат различни имена, но ако сте прочели голяма част от нашият сайт, ще видите, че доста от градовете са били по този начин. Много от нещата, които свързват черноморието ни са траките. Ако искате да разгледате няколко природни резервата, да видите Лъвската глава или някоя от крепостите, тогава Приморско е градът за вас.

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.