Резово - последното българско село - Chernomore.info
 

Резово

Резово – село в община Царево, област Бургас.

Резово е най-южното селище по българското Черноморие. На 11 км от Синеморец, 17 км. от Ахтопол и на няколко километра от турската граница. В миналото достъпът до селото е бил ограничен, но днес вече е свободен.

резово

История на Резово.

Както много други черноморски села и Резово е било пристанищно селище. В околностите му има много места със следи от металургична дейност, като само на 5км от селото се намира местността Згуриите – най-голямото находище на древни шлаки в България. В местността Селски дол, 3-4 км. западно от селото се намира тракийски могилен некропол, заедно с рудни разработки.
При потушаване на Илинденско-Преображенското въстание през 1903, Резово пострадва силно и всичките 70 къщи са ограбени.

 

 

В миналото, селото е било сравнително голямо и е съществувало върху географските карти, но заради нападения на кавказки пирати, то е сменяло позицията си. В началото на 20 век, селото е заселено на сегашното си място и е построена църквата „Свети Константин и Елена“. Населението се е препитавало с въглищарство, земеделие и риболов. През 1955 г. в селото има 90 къщи, но постепенно запада, защото попада в граничната зона на България с Турция. През последните 10 години обаче, селото се съживява и става любимо място за хора, които търсят уединение и спокойствие на плажа.

резово

 

Забележителности в Резово.

На нос Кастрич, 3 км. северно от Резово се намират останките на малка крепост с правоъгълен план – 20 на 30 метра. Предполага се, че това е крепостта Кастрицион.

На север от селото се намира местността „Силистар“ – богата с животинският и растителният си свят.

На юг е долината на река Резовска с красиви скални образувания, множество бързей, преминаващи в тихи речни участъци.

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.