Шабла - мястото със слонова кост - Chernomore.info
 

Шабла

Шабла – Област Добрич, близо до Каварна.

На 72 км изток от Добрич, 25 км от Каварна и 7 км запад от нос Шабла. Самият нос е варовикова скала, покрита с льос с височина 10 метра над морското равнище.

Според кмета на града в района е открито най-старото технологично обработено злато в света, предхождащо с 500 години крупните находки от Варненският халколитен некропол. В античността тракийското племе гети населява тези земи, а районът е част от Одринското царство. Има много тракийски надгробни могили в околността. Античното тракийско поселение от 6-5 в. пр. Хр. прераства в края на 2 век пр. Хр. в пристанищен град в които днес се намира рибарското селище „Кария“.

шабла

В града е била поддържана „огнева стража“, а в римско време е имало кула с постоянен огън. За това потвърждават откритите на морското дъно от водолази глава от кукумявка и колони изработени от мрамор. Находките се съхранява в музея в Добрич.

Средновековие и Шабла.

През ранното средновековие, районът е бил опустошен от варварските нашествия и заселен от прабългари и славяни и от основаването на Българската държава е част от нея. След неуспешният кръстоносен поход на Владислав Варненчик срещу турците (1444 г.) османското господство там е напълно установено. През средновековието край брега на Шабла са минавали много кораби превозващи слонова кост, но за жалост голяма част са били потъвали. Дори днес някой късметлия може да намери слонова кост край Шабла. Една от легендите разказва, че край бреговете на града е потънал „Черният принц“, които по време на кримската война е пренасял злато за войската.

Произходът за името на града е свързан с прабългарската дума „шабъла“, която означава черпак. В средата на 19 век, Шабла е най-голямото село в района. Жителите активно участват в борбите за самостоятелна българска църква, национална свобода и просвета. В личното тефтерче на Христо Ботев при сформиране на четата му е записано – Никола Алексов от Шабла.

Около фара на Шабла е било единственото нефтено находище в България. Днес там тече топла минерална вода с високо съдържание на сяра. До 1964 г. Шабла е село, а на 27.8.1969 г е провъзгласен за град.

Шабленският фар.

Фарът на нос Шабла е разположен на най-източната точка на България и е най-високият. Сигналът му е бяла светлина просветваща 3 пъти на всеки 25 секунди. В региона през античността, навигационното съоръжение е функционирало през античната и римската епоха. Използвало се е за да предпазва морските съдове от сблъсък с почти километър и половина подводен риф срещу днешният къмпинг „Добруджа„, плитчините между нос Шабла и Тюленово. Съвременният фар е построен 1768 г.

шабла

Забележителности.

  • Шабленското езеро.
  • Шабленската тузла.
  • Национален археологически резерват Яйлата, намиращ се на 2 км южно от Камен бряг.

 

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.