Синеморец - Небесносиньото село - Chernomore.info
 

Синеморец

Синеморец – село в община Царево, област Бургас.

Намира се на устието на река Велека. 5 км. от Силистар, 6км от Ахтопол и на 83км. от Бургас. Селото е разположено върху полуостров, южно от устието на р.Велека и на 5км. от Ахтопол. Името на селото днес в буквален превод от гръцки „галазиос“ означава „небесносин“. Недалеч от селото при подводни проучвания са открити керамични парчета датиращи 5-4 век пр.н.е. и Средновековието. Намерени са още котви и оловна обшивка на древен кораб. На полуострова се намират няколко тракийски надгробни могили и малка крепост.

синеморец

Най-старият писмен извор за Синеморец датира от 1498 г. в документ за търговия със сол, където са изброени 19 семейства. През 17 век селото се намира в данъчен регистър на окръг Анхиало. Името фигурира и на картата на турската империя отпечатана през 1821 г.

Още от историята на Синеморец.

След освобождението през 1878 г. Синеморец остава в Турция, но бива освободен през балканската война. Тук се заселват българи, повечето от село Блаца (днес в Турция). Населението се прехранва основно със земеделие, скотовъдство и въглищарство. Според данни от 1914 г. в района на селото е имало 190 000 дка гори. През 1926 г в селото има 59 къщи и 260 жители. Северно от селото е разположено устието на река Велека, при което има широк залив. Северният плаж на Синеморец е образуван от пясъчна коса, която представлява плажната ивица „Косата“. Североизточно от селото се намира заливът „Свети Яни“, където има рибарски пристан и скалистата местност „Корабите“.

Забележителности в Синеморец.

За рибарският пристан се носи легендата, че там някога са разбивали старите и ненужни кораби. Източно от селото е местността „Поляните“, която е застроена с нови хотели. Южният плаж на Синеморец се нарича „Бутамята“.

синеморец

На юг от него се стига до красив плаж „Липите“, където са характерни скалните образувания и скалата на Сизиф. Територията южно от Синеморец до село Резово е част от защитената местност Силистар. Местността е крайбрежна, влажна зона със запазена типична лонгозна гора. По дюните и скалите около Силистар гнездят редки и защитени птици.

 

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.