Созопол - градът на древната руда - Chernomore.info
 

Созопол

Созопол – Разположен на няколко малки полуострова в южната част на Бургаският залив.

Населението на града е 4317 души по данни от 2011 година. Наследник е на гръцката колония Аполония и заедно с Несебър е един от най-старите градове в България. От античността до 17 век Созопол е процъфтяващ търговски център. Известен както като рибарски, така и като винен център и е заемал важно място в търговията със зърно от Тракия. Късната античност в Созопол се е развила като важен църковен център с множество средновековни манастири. Созопол привлича днес много туристи със своето историческо минало, запазена архитектура от 18-19 век и страхотни плажове.

Созопол

Разположен на 35км от Бургас, градът се разделя на Стар и Нов, между които е морската градина. Старият град се разполага на полуостров Скамний, вдаден между Созополския залив и залива Коренята. Скамний е свързан чрез изкуствен насип и вълнолом с остров Свети Кирик. Северната част на полуострова завършва с нос Скамни, а южната с нос Харманите. В акваторията на созополският залив се намират остров Свети Иван и малкият остров Свети Петър.

История на Созопол.

Първото име на града, дадено му от гръцките колонисти е Антеа. По-късно е променено в Аполония в чест на древногръцкия бог Аполон. За да бъде различаван от други градове с подобни на неговото име по това време, градът е бил наричан и Понтика. В късната античност градът става известен с името Созополис, което в превод означава град на спасението избавлението и оздравяването. Созопол е най-старият град по българското черноморие.

Смята се, че най-ранното селище в района е възникнало 5 век преди Христа. Първоначалните заселници били рибари, земеделци, скотовъдци и металурзи. Селището продължавало да се развива, като жителите му търгували с бронзови сплави в Черно и Егейско море. Подводните проучвания в околията разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда от бронзовата епоха. Траките идват по този край в края на 2 и началото на 1 век преди Христа.

Според Херодот, районът е бил заселен от тракийското племе скирмиади, известни като опитни рудари. В града се е намирал голям храм на бог Аполон, но точното му място днес не е известно. Предполага се, че е било на остров Свети Кирик, защото в него е имало 12 метрова статуя на Аполон. Легендата разказва, че през 72 г. пр. Христа, римският пълководец Марк Лукул превзема града и отнася статуята на Аполон със себе си. Статуята е претопена след приемането на християнството за официална религия.

Созопол

След разделянето на Римската империя през 395 година, Созопол влиза в пределите на Източната римска империя. По времето на император Анастасий (491-518) около града са изградени крепостни стени, като през следващите векове на много места са престроявани или доизграждани. По времето на хан Крум (812 година) Созопол е влизал в пределите на България, но както и други градове по черноморието и той е бил връщан на Византия и превземан отново.

През 1366 г. градът дори е продаден на Византия, след като граф Амадей 6 Савойски го превзема.

Модерният Созопол днес.

В Созопол има изградени 2 обединени детски заведения и едно основно училище. В града са разположени медицински център „Св. Зосим“, център за спешна медицинска помощ, филиал на Бургас и в града има две аптеки.

 

През 1961 година Светият синод предоставя сградата на храм „Свети Кирил и Методий“ за създаване на музей, в който да се съхраняват и експонират археологическите материали, откривани в Созопол и околностите. За нуждите на музея през 1978 г. са предоставени зали и помещения в Културния дом. В Созопол може да видите още:

  • Архитектурно-исторически комплекс „Южна Крепостна стена и кула“.
  • Художествена галерия – Създадена през 1991 г, помещава се в зданието на Старото училище, паметник на културата.
  • Къща музей Александър Мутафов.
  • Архитектурен и археологичен резерват Старинен Созопол. – Старата част на града е обявена за резерват през 1974 година. В него има 180 жилищни сгради с автентична архитектура от 18-19 век.Със своя първи етаж, изграден от камък, и втори етаж – от дърво, те са типични представители на Черноморски тип възрожденски къщи.
  • Тракийски крепости в района на Медни рид – Усамотен планински рид, описващ като дъга полетата и ниските хълмове около Созопол.
  • Тракийски надгробни могили – следи от погребалните ритуали на траките. В миналото са наброявали 1500.
  • Антични некрополи – Днес по-известните некрополи на античната Аполония Понтика са тези в Морската градина и местностите Харманите, Буджака и Калфата.
  • Крепостни стени 6 – 14 век – Използвани за защита с защитни фрагменти с височина до 4 метра.

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.