Свети Влас - Едно райско кътче - Chernomore.info
 

Свети Влас

Свети Влас – град в Югоизточна България, Община Несебър, област Бургас.

От 2006 година Свети Влас има статут на град. Градът се намира в подножието на южните склонове на Стара планина в непосредствена близост до брега на Черно море. Само на 10 км. от Несебър. Свети Влас заема северната част на залива, край които се намира Слънчев бряг и вилното селище – Елените.

свети влас

История на Свети Влас.

Смята се, че селото е основано през 2 век от древните траки и тогава е носело названието Лариса. Получава името „Свети Влас“ чак през 14 век, което означава покровител на търговците, животновъд и лечител. На името на светеца е съществувал манастир през периода 14-18 век, опожарен обаче от безбройните набези на пирати. В околностите на селото са били разположени още 4 манастира. Смята се че градът е от най-старите в Несебърска област.

 

 

В продължение на векове и до 1920 г. местното население е било преобладаващо гръцко, но в началото на 20-те години на 20 век местните гърци се изселват в Западна Тракия, предадена на Гърция през 1920 г. След войните от 1912-1918 г в Свети Влас се заселват 79 български семейства от Солунско. През 1963 г. Влас е обявен за климатичен морски курорт, като микроклиматът е благоприятен за лечение на белодробни заболявания. През 2007 година в градът се открива най-голямото яхтено пристанище в България с място за 300 яхти.

 

 

 

 

Още за Свети Влас.

Съборът на града се провежда на 2 май – летния Атанасов ден. Провежда се международна ветроходна регата „Св. Влас“ в акваторията на Несебърският залив на 18,19 и 20 юли, като домакин е общинският морски клуб „Несебър 2000„. Регатата се провежда през последните 5 години, а преди това е носела името „Victory“.

свети влас

 

 

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.