Варвара - Обл. Бургас, община Царево - Chernomore.info
 

Варвара

Варвара – село, община Царево, област Бургас.

За тези от вас, които изобщо не са чували за това село, то е разположено на брега на Черно море в подножието на странджанският връх Папия. Единственото селище между градовете Царево и Ахтопол и се намира на територията на природен парк Странджа.

варвара село

История на село Варвара.

Местната легенда гласи, че произхода на името на селото идва от древността, когато на мястото на днешна Варвара са заселени тракийски племена, занимаващи се със земеделие и животновъдство. Те често са нападали съседният град Агатополис – днешен Ахтопол, които е бил населяван от гърци. Гърците започнали да ги наричат варвари и от там името Варвара.

Най-ранните писмени сведения за селото са от картата на Кристиан Лудвиг Томас от 1788 г. Селото тогава е описано с името Вардарах. До присъединяването на селото към България след балканската война, населението му е предимно гръцко, но през 1913 г. гърците биват изселени и на тяхно място идват българи от източна тракия. Преброяване през 1926 г гласи, че има 72 къщи, 239 жители, а сега техният брой е около 305.

 

Забележителности в село Варвара.

Морската ивица е вероятно най-красивата забележителност на селото. Понеже селото е отдалечено от големи градове, то е успяло да запази чист и кристален и малкият плаж които има. Друго интересно място в село Варвара е върхът Папия на които има следи от късноантична и средновековна крепост. Край Варвара се намира и Желязното дърво, което е правено специално за филмът „Голямото нощно къпане“. Там бива посрещнат и Джулая от всички летовници.

плаж варвара

Първата седмица на септември е събора на селото, които продължава два дни. Вечерта на първия се организират нестинарски танци, а по-обяд на втория – народни борби. Селото е едно от малкото по родното черноморие, което е запазило чистотата си и не е препълнено с хотели и атракциони. Ако търсите лятно спокойствие, това може да е вашето място.

 

Chernomore.info ©2017. All Rights Reserved.